Komu záleží na svém zdraví a kdo vyznává zdravý životní styl, raději nejí moc sladké sušenky, dorty, koláče, nesladí kávu ani čaj, pije neslazené nápoje. Ale pokud si přesto chcete občas dopřát sladkou dobrotu, kterou si sami upečete, použijte březový cukr xylitol. Je to naprosto přírodní záležitost.
Získává se zpravidla z březové kůry, ale nachází se též v kukuřici anebo v některém ovoci jako jsou maliny, jahody anebo švestky. Pokud si občas osladíte život březovým cukrem, neuděláte chybu. Ačkoliv jeho použití je přibližně stejné jako u klasického bílého cukru, jeho kalorická hodnota je zhruba až o čtyřicet procent nižší. Takže i když sladivost je na stejné úrovni a jste například zvyklí si do čaje nasypat jednu kávovou lžičku bílého cukru, to samé množství odměříte u březového, a přitom energetická hodnota bude nižší. Je dokonce přiměřeným sladidlem i pro diabetiky a pro ty, kteří chtějí držet dietu, jelikož má nízký glykemický index.
Xylitol je dokonce jedním ze sladidel, proti kterému neprotestují zubní lékaři, a to proto, že nenapadá zubní sklovinu a není škodlivý pro zuby. Svým složením působí i proti zubním povlakům a snižuje tak i riziko růstu zubních kazů. A to je velmi příznivá zpráva!
Kde koupit xylitol jako sypký bílý produkt on-line na internetu nebo v bio obchodě či v kamenném obchůdku se zdravou výživou. Jeho cena je sice o něco vyšší než u klasického rafinovaného cukru, ale všichni dobře víme, co dokáže bílý cukřík, kterému se někdy příhodně přezdívá „zabiják století“. Nehledě na to, že prochází chemickým procesem, kdy se z něho odstraňuje melasa plná vitamínů a většího počtu minerálů, tudíž zůstává pouho pouhými „prázdnými kaloriemi“ a k tomu navíc kalorickou bombou.
Kdežto u xylitolu jsou všechny živiny zachovány a je pro lidský organismus lépe stravitelnější a nezatěžuje tolik tělo.